Antik Pers İmparatorluğu hakkında

GÜLBAHÇELİ

VİP Üye
Katılım
4 Mar 2020
Mesajlar
1,542
Puanları
112
Antik Pers İmparatorluğu hakkında Top 21 Büyüleyici Gerçekler

Son güncelleştirme: 12 Ekim 2020 Saugat Adhikari

Zamanının en güçlü ve etkili uygarlıklarından biri olarak kabul edilen Pers İmparatorluğu, bölgenin önemli merkezlerinden biriydi. Arkeoloji bu büyük imparatorluk hakkında değerli birkaç ipucu ortaya koymuştur, ancak çeşitli kazılar ve çalışmalar bazı büyüleyici, sınırlı da olsa, bilgi vermiştir. Belki de bu bilgi eksikliği en ilgimizi piques olduğunu. İşte bu antik uygarlık hakkında en ilginç ve şaşırtıcı gerçeklerin bir listesi:
1. Başlangıç
Amemenid İmparatorluğu da Birinci Pers İmparatorluğu denir ve Büyük Kiros tarafından M.Ö. 550 yılında kurulmuştur. İmparatorluğun batıda Balkanlar'a yayLıp doğudaki İndus Vadisi'ne kadar uzanarak yaklaşık 5,5 milyon kilometrekarelik bir alanı kapattığı söyleniyor.

Bu imparatorluğu diğerlerinden farklı kılan şey, farklı kökenve inançlardan insanları kabul etmesiydi. İnsanlar ayrımcılığa uğramadan dinlerini icra etmelerine izin verildi ve bu hoşgörü yakındaki birçok vatandaşı cezbetti. Diğer krallıklar bu dönemde böyle bir özgürlük vermedi.

Ahameniş İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, başta Persler ve Sasanlılar olmak üzere birçok başarılı imparatorluk izledi. Part İmparatorluğu, Parni kabilesinin lideri I. Arsaces tarafından kuruldu ve M.Ö. 247'den M.Ö. 224'e kadar sürdü. Persler döneminde imparatorluk önemli bir politik ve kültürel güçtü.

Yedinci yüzyılda İran'ın çehresini değiştiren İslami fetihler önce, son büyük Pers imparatorluğu Sasani İmparatorluğu'ydu. Onların kural Partlar'ın çöküşünden sonra başladı ve M.S. 651 yılına kadar sürdü. Birçok erken İslam sanat formları Sasani kültüründe temelleri vardır.

2. İran Bahçeleri
1604314079129.png
Pers bahçeleri, Fars mimarisinin ve tasarımının en iyi örneklerindendir. Bu güzel ve özenli bahçeler çoğunlukla çöl olan bir alanda sert hava koşullarından konfor sağlamak için tasarlanmıştır; Yazlar sıcak, kışlar soğuktu.

Achaemenid İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Pasargadae, Bir Pers bahçesinin en eski ve belki de en zarif örneğine sahiptir. Pasargadae'deki bahçeler, antik ve ortaçağ İran ve Irak'ta uzman olan David Stronach tarafından kazılmıştır.

Egzotik ağaçlar, orkideler ve su kanalları ile kaplı, onlar sosyal toplantılar ve Persler için boş zaman için yerler vardı. Bahçelerin içinde dikdörtgen desenler halinde taş kaplı dereler vardı ve koruma için tüm bahçeyi kapladı. "Cennet" kelimesi, "etrafında bir duvar" olarak tercüme edilen eski Farsça pardeiza kelimesinden gelir ve kapalı bir alanı tanımlamak için kullanıldığını ima eder. Gerçekten de, bahçeler bir cennet olurdu - bir vaha - onların zamanında. İslami fetihlerden sonra, bu bahçelerin tasarım ilkeleri klasik İslam bahçeleri oluşturmak için İslam mimarisi ile kaynaşmış edildi
Ancak, kerpiç bahçeler kırılgan doğası nedeniyle bakım bir sürü gerektirir, ve sonuç olarak, çok az bahçeleri hayatta kalmıştır
3. Haklar Bildirgesi
1604314149829.png
1776'da Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Bildirgesi'ni kabul etti ve insanlara doğuştan devredilemez haklar verdi. Bundan kısa bir süre sonra, Fransız Devrimi 1789 yılında benzer ilkelere dayalı İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'nin oluşturulmasını gördü. Bu iki olay modern dünyada insan haklarının başlangıcı olsa da, Pers İmparatorluğu 2000 yıl önce bir Haklar Bildirgesi'ni kabul etmişti.

Büyük Cyrus krallığının insanlarının dinlerini uygulama da eşit haklara ve özgürlüğe sahip olmasını istiyordu. 1879'da Babil harabeleri arasında Cyrus Silindiri adlı bir eser bulunmuştur. Bu 22,5 santimetre (8,85 inç) uzunluğunda ve pişmiş kilden yapılmıştır. Silindir üzerinde ırk, dilsel ve dini özgürlük açısından Cyrus düşünceleri kazınmış bulunmaktadır. Ayrıca, M.Ö. 539'da kendi imparatorluğunu kurmak için yendiği Babillilere karşı cömertliğini de sergiler.

O büyük bir patron olarak selamladı olmuştur, insanları destekleyen ve hayatlarını iyileştirmek, ama bazı eleştirmenler silindir büyük kralın bir yüceltme olduğunu ve onun eylemleri halkına yardım etmek için daha fazla tanrıları yatıştırmak için olduğunu savunuyorlar. Ancak, arkeologlar ve tarihçiler oybirliğiyle bu eser gerçekten Farsça tarihinin güzel bir temsili olduğu konusunda hemfikir.

4. Kraliyet Yolu

Büyük Darius, Pers İmparatorluğu'nu Susa'dan Sardeis'e bağlayan bir otoyol inşa etti. Amacı, büyük imparatorluk arasında sorunsuz ve hızlı bir iletişim sağlamaktı.

Batı ve doğu sınırları arasındaki mesafe 1.700 mil; yaya yolcularının yol boyunca yürümesi 90 gün, at sırtında ki kuryeler için ise sadece dokuz gün sürdü. Kervansaray veya kraliyet karakolları, darius tarafından yaya gezginler için yol kenarında kurulmuştur. Bu güzergâhı kullanan insanlar kervancı olarak biliniyordu, bu yüzden karakolların isimleri. Bu kervansaraylar kısa sürede ticaret, ticaret ve bilgi alışverişi için merkez haline geldi.

5. İran Halıları
1604314187849.png
Persler genellikle sert hava, özellikle kış aylarında tabi tutuldu. Soğukla savaşmak için, çoğunlukla göçebe olan Pers kabile leri, bir zorunluluk olarak halı ve kilim örüyorlardı. İmparatorluk birleştikçe ve ticaret büyüdükçe, bu halılar bir sanat biçimi haline geldi. Onların çok yönlü tasarımları ve desenleri halılar popüler yaptı ve yakında önemli bir ihracat vardı.

Halıcılık yaklaşık 2.500 yıl önce ortaya çıkmıştır ve her fetih veya istila ile halı ve kilim tarzı değişmiştir. Büyük Kiros halıların üzerindeki desen ve desenlerin güzelliğinden o kadar dehşete kaplandı ki Persepolis yakınlarındaki Pasargadae'deki mezarını halı ve kilimlerle kaplıydı.

Bilinen en eski halı Sibirya'nın Altay Dağları'nda bulunmuştur. Sibirya'nın donmuş toprakları halının korunmasına yardımcı oldu ve bize antik çağlarda var olan beceriler hakkında bir fikir veriyor. Halı üzerindeki desenler, halı dokumacılığının basit tasarımların ötesine geçtiğini gösteriyor. Halı şimdi St Petersburg Hermitage Müzesi'nde sergilenmektedir.

6. Murex Boya
1604314222594.png
Perslerin en pahalı ve değerli sahibi murex kabuklarından elde edilen mor boyadır. Kabuklarda kırmızımsı-mor bir boya, yüksek bromür içeriğinden renklerini alıyorlardı. Nadir ve pahalı bir parçaydı. Pers kraliyet ailesi ve diğer varlıklı aileler, tören cüppelerini renklendirmek olduğu için onu elde etme yarışındaydılar.

Boya aynı zamanda tyrian mor olarak da bilinirdi ve renk pıhtılaşmış kanınkine benzedikleri için persler böyle bir rengin ilahi bir öneme sahip olduğuna inandılar ve onu nüfusun geri kalanından uzak tutmaya hevesliydiler. Benzer mor renklere sahip alternatifler bile boyanın popülaritesi nedeniyle pahalıya mal oldu.

7. Güller

Sevgi ve dostluğun sembolü olarak kabul edilen güller, İran'ın tüm dünyaya armağanıydı. Uzun süre İran'a ve yakın bölgelere özgü kaldılar. Sarı Pers gülü, 16. Oradan, yavaş yavaş renk ve koku için Avrupa ve dünya çapında önem kazanmıştır.

8. Evcil Hayvanlar

Persler kirpilere ve köpeklere çok düşkündü. Kirpiler zararlılardan ve karıncalardan korunmak için evlerde tutuluyordu. İslami fetihlerden sonra evcilleştirilmiş kirpiler yasaklandı, ama insanlar evcil kirpitutmak için vergi büyük miktarda ödemeye istekli idi. Perslerin sevdiği bir diğer hayvan da köpekti ve egzotik köpek ırkları iyi şans için tutuldu. Köpekler Persler tarafından beslendi ve değerli ve kutsal kabul edildi.
9. Askeri Eğitim
1604314298620.png
Askeri eğitim eski Pers İmparatorluğu'nun önemli bir yönü oldu. İmparatorluğun geniş sınırlarını savunmak için büyük bir orduya ihtiyacı olduğu için İranlı çocuklar beş ila 20 yaşları arasında askeri eğitim alacaklardı. Kralın ordusunun büyüklüğünün 100.000'in üzerinde olduğu düşünülüyor.

Pers ordusu tüm askerleri için eşleşen üniformalar benimseyen ilk oldu. Her askere standart bir üniforma verildi. Ordunun gücü, adamlarının üstün binicilik becerilerinde yatıyordu ve bu güçlü süvariler batı Asya'nın büyük kara kütlesini fethetmelerini sağladı.

Ordunun içinde Ölümsüzler ya da "insan tankları" denen seçkin askerler vardı. Bunun nedeni her ölümsüzün aşağıdaki silahlarla donatılmış olmasıydı: bir yay ve ok, bir mızrak, bir kılıç, zırh ve bir kalkan. Bunların toplam da 10.000 civarında olduğu düşünülüyordu.
10. Kraliçe Atossa'nın Tuhaf Vakası

Kraliçe Atossa, Büyük Kiros ve karısı Cassandane'nin kızı ve Büyük Darius'un karısıdır. O meme kanseri muzdarip ve göğsünde bir yumru kaldırıldı vardı. Ameliyattan sağ çıktı ve muhtemelen tarihte hastalıktan muzdarip olduğu ve hayatta kaldığı belgelenen ilk kişiydi. Hayatının ilerleyen dakikalarında, en büyük oğlu Xerxes I'in İran'ın yeni kralı olmasına yardım etti. Darius'un en büyük oğlu olmadığı için Xerxes'in tacı kazanmasına yardım eden onun desteğiydi.

11. İskender'in Fethi

Büyük İskender Büyük Kiros'un büyük bir hayranıydı, ama sonunda 10 yıl süren kararlı bir kampanyayla Pers İmparatorluğu'nun üstünlüğünü bozdu. Anadolu, Issus ve Gaugamela'daki zaferleri Perslerin gücünü önemli ölçüde azalttı. III. Darius devrildi ve Pers İmparatorluğu Makedon hakimiyetine girdi.

Alexander'ın ölümünden sonra krallığı üzerinde büyük bir güç mücadelesi yaşandı. Halefleri imparatorlukların kontrolünü elinde tutacak kadar güçlü değildi ve sonunda Persler Kuzeydoğu İran'ın kontrolünü ele aldı. Böylece Persdönemi başladı.

12. A Grim Festivali - Magi Katliamı

Persler tarihin en eski soykırımlarından birini gerçekleştirdiler. Magiler İran'da yaşayan göçmen rahiplerdi ve kendi inanç ve uygulamalarını takip ediyorlardı. Magian rahipler kraliyet mahkemelerinde tutuldu ve birçok önemli törenlerde önemli bir rol oynadı.

Ancak, Darius I ve asilzadesi onları politik bir komploda günah keçisi yaptı. Pers halkının desteğini topladıktan sonra kraliyet mahkemeleri ve sokaklarındaki tüm Magi'leri katlettiler ve bir gecede silip süpürdüler. Ne ilginç olduğunu her yıl, olay yıllık tatil olarak kutlandı - Magi Katliamı.

13. Orijinal Bağ

İran genellikle şarabın doğum yeri olarak kabul edilir. Şarapçılık, Babil veya Açamenaz imparatorluklarından önce bile İran'da popülerdi ve çeşitli antik Pers şehirlerinde yapılan kazılarda yüksek tatarasit kanıtları içeren Neolitik çağa (M.Ö. 5000'e kadar kadar) ait kavanozlar ortaya çıkarılmıştır. Bu, kavanozun içindeki sıvının üzümden yapıldığının bir göstergesidir.

Şiraz şehri üzüm ve şarap üretiminin merkeziydi ve m.ö. 2500'lü yıllardan kalma üzüm yetiştiriciliğine dair kanıtlar vardır. Ünlü şair Hafız yazılarında Şiraz şarabını ölümsüzleştirdi. İran İmparatorluğu'nda, Kuzey İran'da Ramian kentinde yapılan şaraplar da çok ünlü oldu.

14. Süveyş Kanalı'ndan Ticaret

Mısır firavunu Necho M.Ö. 600 yılında Süveyş Kanalı'nın daha önceki bir versiyonunu inşa ettiği için takdir edilebilir, ancak kanal sadece yarısı tamamlandığında proje terk edilmiştir. Achaemenid İmparatorluğu'nun birçok kralından biri olan I. Darius, Mısır ve Körfez bölgeleri arasındaki ticareti artırmak istedi, bu yüzden uzmanlarıyla görüştükten sonra Nil ve Kızıldeniz'i birbirine bağlayacak kalan kanalın inşasına başladı. İnşaat M.Ö. 500 yılında tamamlanmış ve adını Darius Kanalı olarak adlandırmıştır.

Darius Kanalı, Nil Deltası'ndan başlayıp Süveyş limanı yakınlarındaki Acı Göl'ü geçen bugünkü Süveyş Kanalı'na benzer bir güzergahı kapladı. Bu 50 metre genişliğinde ve 8 AD'de faaliyetine son verildi.
 

GÜLBAHÇELİ

VİP Üye
Katılım
4 Mar 2020
Mesajlar
1,542
Puanları
112
15. Persepolis Sarayı

Darius, konukları topluca eğlendirmesini sağlayacak lüks bir saray kompleksi inşa etme hayaline sahipti. M.Ö. 520 yılında İran'ın güney bölgesinde Persepolis'in inşaatına başladı. Ölümünden sonra, halefleri inşa yı tamamladı ve saray yaklaşık 200 yıl sürdü.

Tüm saray, Lübnan'dan taşınan özel sedir kirişleri de dahil olmak üzere ahşaptan yapılmıştır. Bu kirişler, yapı boyunca eşit olarak dağıtarak ağır bir ağırlık tutabilir. Ayrıca sarayın büyük salon kompleksinin çatısına destek sağlamak için 36 ahşap sütun kullanılmıştır. Saray salonu 10.000 kişi kapasitelidir.

Sarayın adını nasıl aldığına dair birçok efsane vardır; bazıları adını Persepolis şehrinden aldığına inanırken, diğerleri onu Bir Pers vilayeti olan "Parsa'nın saray kompleksi" olarak adlandırdı. M.Ö. 331'de İskender işgal edildiğinde Pers sarayı yerle bir oldu.

16. Kralların Kralları
Kralların Kralı, Büyük Darius
Pers hükümdarları, yiyecek, giyecek ve yaşam tarzlarında kendi tercihlerinde belirgin olan savurganlara karşı bir tat geliştirdiler. Pers kralları, ipek, deri ve yün gibi ince malzemelerden yapılmış pijama adı verilen pantolonlar giyerler ve kraliyet dokunuşu eklemek için detaylı nakışlarla süslenmiştir.
1604314707952.png
Tüm eski Pers hükümdarları "kralların kralları" olarak tercüme edilen Xšâyathiya Xšâyathiyânâm unvanını benimsemişlerdir. Bunun nedeni, tüm konular üzerinde kontrol uygulama arzularıydı ve bu onları satrap olarak adlandırılan diğer taşra hükümdarlarından üstün kıldı. Bu gelenek Büyük Kiros ile başladı ve ortaçağa kadar devam etti.

17. Çok devletli ve çok kültürlü

Ahameniş İmparatorluğu dört başkentli gerçek bir çok devletli diyardı: Babil, Susa, Pasargadae ve Ekbatana. Krallık daha çok sayıda eyalete ayrılmıştır, her biri kendi eyalet hükümdarı olan bir satrap. Genellikle, satrap kral veya bir asilzade tarafından seçildi ve onlar il içinde terbiye ve düzeni korumak için sorumlu ydu. Her satrapın da kayıt bekçileri, chapars ve generaller gibi hükümet yetkilileri onların altında çalışan vardı.

Pers Krallığı birçok ulustan ve dinden insana ev sahipliği yapıyordu. Onun yönetimi altında, Kral Darius vatandaşların din tercihlerini uygulamalarına izin verdi ve aynı zamanda kültürlerin birliğini destekledi.

18. Farsça Dilbilim

Genellikle Achaemenid İmparatorluğu'nda, insanların eski Farsça konuştu ve yazdı inanılıyor. Eski Pers lehçesi Sanskritçe ve Avestan, Zerdüşt alfabeve parşömendili ile benzerlikler vardı. Ancak, Achaemenid İmparatorluğu yenildikten sonra, yerli lehçesi Orta Farsça, aynı zamanda Pehlevi olarak değiştirildi.

Pehlevi, Pars eyaletinde yaygın olarak konuşuldu, ancak Pehlevi edebiyatının çok az örneği günümüze kadar gelmiştir. Arap işgalinden sonra halkın Arapça konuşabilmesi gerekiyordu, ama o zaman bile Pehlevi yerel olarak konuşuldu. Daha sonra, Pehlevi lehçesi Modern Farsça veya Farsça'ya dönüştü. Farsça bugün hala konuşulmaktadır ve İran'ın ulusal dilidir. Afganistan'da Dari olarak adlandırılırken, Tacikistan ve Özbekistan'da Kiril alfabesi kullanılarak yazılmıştır.

Gazeller Farsça şiirlerdir. Bu şiirlerin en önemli kısımları genellikle şarap, aşk ve doğayı kutlayan tanıtımlarıdır. Bu şiir biçimi törenlerde ve festivallerde yaygın olarak kullanılmıştır.

19. Sıkı Ebeveynlik

Eski İran'ın asil sınıflarının çok katı ebeveynlik politikaları vardı. Genç çocukların beş yaşına gelene kadar babalarıyla tanışamadıkları, hatta göremedikleri düşünülmektedir. Daha sonra, veliler onlara üç temel becerileri öğretmeye odaklanmış sıkı bir eğitim rejimine çocuklar kayıt olur: binicilik, bir yay kullanarak, ve sadece gerçeği konuşan. Bu eğitimden 20 yaşına kadar geçecekler ve dört yıl daha sıkı bir askeri eğitimle devam edecekti.

20. Silahlı Kuvvetler

Yunan tarihçi Herodot, İranlı erkeklerin (çoğunlukla elit sınıfa ait) 20 yaşına kadar savaş için nasıl eğitildiğini anlatıyor. Ancak bir diğer tarihçi, Strabon, askeri eğitimi 24 yaşına kadar sürdüğünü ve sınıfı ne olursa olsun her erkeğe eğitim verildiğini söylüyor. Strabon ayrıca 50 askerden oluşan grupların genellikle soylu bir subayın oğlu tarafından kontrol edildiğini açıklar. Her asker barış ve savaş zamanlarında 50 yaşına kadar Pers Ulusal Ordusu'na askere alınacaktı.

Bir diğer Yunan filozof, Xenophon, Pers ordusunun toplam 120.000 Pers askeri olduğunu belirtir. Filozof Herodot ayrıca Pers ordusunun, antik çağlarda nadir görülen bir uygulama olan aynı üniformayı giymiş her askerle kusursuz bir görünüm sergiledigini belirtir. Aslında, Cyrus II soylular yanı sıra biraz daha düşük rütbeli yetkililere pelerin hediye olacağına inanılmaktadır. Pelerinler en iyi kumaştan yapılmış ve mor, kırmızı ve koyu kırmızı gibi farklı renklerde geldi. Pelerinlerin askerler arasında tekdüzeliği korumak için kullanıldığı düşünülmektedir.

Pers ordusundaki askerler hazaraba olarak da bilinen 1.000 askerden oluşan alaylara ayrıldılar. Toplam 10 hazaraba baivaraba oluşturmak için kombine edildi ve kralın kraliyet muhafızları olarak hareket etti. Ayrıca "ölümsüz" olarak tercüme amrataka adını da verdiler. Bunun nedeni asker sayısının her zaman 10.000'de kalmasıydı. Eğer bir asker yaralanırsa ya da hastalanırsa, hemen yerine başka bir sağlıklı aday geçecekti.

Son olarak, Herodot baivaraba güzel giyim ve zırh olduğunu belirtir. Askerler altın süs eşyaları giydive üniformaları pantolon ve balık pullarına benzer bir paltoyla kaplanmış güzel dokunmuş tuniklerden oluşuyordu. Zırh ve silahlar için küçük mızraklar, küçük kılıçlar, baston oklu sert yaylar ve koruma için tahta kalkanları vardı. Kadınları ve hizmetçileri onları yiyecek, giyecek ve diğer erzaklarla dolu vagonlarda her yerde takip ediyorlardı.

21. Siyasal Yapı

Pers İmparatorluğu I. Kiros'un yönetimi altında hızla büyüdü. Ölümünden sonra, oğlu Cambyses II tahtı devraldı ve genişleme devam etti. Genişleme ile resmi bir idari yapı için gereklilik geldi ve bu Kral Darius I tarafından uygulandı.

Bu resmi idari yapı altında, darius tarafından yaklaşık 20 ila 30 il lideri atandı. Bu eyalet liderlerine satrap denirdi ve genellikle asil Pers ailelerinden geliyorlardı. Satraplar, kendi bölgelerinde ki kanun ve düzeni korumakve aynı zamanda kralın uyguladığı yasa ve vergileri uygulamaktan sorumluylardı.

Darius, gücün kötüye kullanılmasını önlemek için satrapların düzenini korumasına yardımcı olan bir kontrol sistemi de tanıttı. Satraplar üzerinde kontrol sağlamak ve sorunsuz operasyonlar sağlamak için her satrap eyaletinde kraliyet personeli tarafından düzenli denetimler yapılmıştır.

Sonuç

Antik İran sadece tarih değil, aynı zamanda sanat, mimari ve kültür modern dünyaya vermiş büyük bir imparatorluk oldu. İmparatorluğun katkıları dünyanın diğer bölgelerinde uygarlıkların gelişimi için hayati önem taşıyordu. İmparatorluk hakkında henüz pek çok şey bilinmemekle birlikte, sahip olduğumuz kanıtlara göre, Perslerin zamanları için son derece gelişmiş oldukları ve çeşitli ve canlı bir kültüre sahip oldukları açıktır.

alıntıdır
 
Üst