Bitlis Degirmen alti (por) koyu St. Anania Ermeni Kilisesi...

Kamhi Leonard

Anu_ŞaVaN
VİP Üye
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
1,355
Puanları
150
Konum
YaŞaMıN OlduĞu HeR YeR
spacer.gif
yer

Ortaçağ döneminde Van Gölü'nün batı ucundaki bölge Bznumik olarak adlandırıldı. Şimdi Değirmenaltı adı verilen Por köyü, Bitlis ilçesinin yaklaşık yedi kilometre kuzey doğusunda yer alıyor. Köyün içinde, altıncı veya yedinci yüzyıldan kalma St. Anania adlı bir Ermeni kilisesi var. 15. yüzyılın ortalarında, eski kiliseyi yenileyen, batı duvarının önünde bir zhamatun inşa eden ve muhtemelen kilisenin güneyinde bulunan küçük şapeli inşa eden bir Ermeni keşiş topluluğu tarafından işgal edildi. Hem kilise hem de şapel artık ahır olarak kullanılmaktadır. Zhamatun şimdi yıkılmış durumda.
Hatchkar Mezar Taşları
Aprank,taki hackarlar.. hariç Değirmenalti köyü, günümüzde Türkiye'de hayatta kalan en önemli Ermeni Hackar koleksiyonunu içermektedir. Çoğunlukla sitenin manastır olarak kullanıldığı dönemden itibaren 14. ve 15. yüzyılların başlarından kalma gibi görünüyorlar.
Aşağıdaki fotoğraflar khatçkarların çoğunu göstermektedir. Çoğu kilisenin güneyinde durur ve kuzey-güney yönünde uzanan iki sıra halinde düzenlenmiştir. Resimdekilere ek olarak, taşları şimdi gömülü veya devrilmiş olarak aşağıya bakan üçüncü bir küçük khatçkar sırası da var. 1456 tarihli bir başka khatchkar, St. Anania kilisesinin iç güney duvarına inşa edilmiştir. Şapelin duvarlarına ve kuzeye bitişik bir ahır duvarlarına inşa edilmiş daha fazla khatçkar parçaları vardır.
Stilistik olarak, Por khatchkarlar çok farklıdır.
Soykırım sonrası dönemde ortaçağ Ermeni mezarlıklarının neredeyse tamamen yok olması nedeniyle, onları yerel, bölgesel veya ulusal bir bağlama yerleştirmek zordur. Sadece Ermenistan'ın diğer bölgelerinde bulunan khatçkarlardan farklı olarak değil, aynı zamanda Aght'amar Adası'ndaki veya yakınındaki Saint Argelan manastırındaki gibi Van Gölü'nün doğu yarısından kalan khatçkarlardan da tasarımda çok farklılar. Muradiye. Por khatchkars'ta kuşların ve balıkların yaygın olarak tasvir edilmesi olağandışıdır ve hatchkarların ikinci sırasında yuvarlak silahlı setlerde eşit silahlı Malta haçlarının kullanımı, daha erken zamanlardan itibaren Ermeni Hıristiyan anıtlarında bulunan motiflere geri dönmektedir....
7325s.jpg
7327s.jpg
7328s.jpg

7329bs.jpg

Çerçeve bu khatchkar üst birbirlerinin kuyrukları ısırma yılan oluşması örme desen


7331s.jpg
Kuşlar, Por khatchkarların ortak motifleridir. Bu, yan haçlardan birinin tabanını kontrol eder Desenin,

7329as.jpg
7329cs.jpg
7334s.jpg
7317s.jpg
7322s.jpg
7340s.jpg

7308s2.jpg
7323cs.jpg
7323bs.jpg
 

Ekli dosyalar

  • 7329bs.jpg
    7329bs.jpg
    24.8 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
Üst