İKİZTEPE Tümülüsü

aga_0074

Youtube sayfamız Defineadresi TV
Kayıtlı Üye
Katılım
19 Ocak 2020
Mesajlar
1,047
Tepkime puanı
2,635
Puanları
151
Kimlik
AdıİKİZTEPE TÜMÜLÜSÜ
Envanter NoLP ARK -T 23
Harita No-
Mah. Köy - MevkiiÇömlekakpınar
Adres-
PaftaE17a3
Ada152
Parsel41


Diğer Özellikler
Genel TanımTümülüsler ,yığma tepeler şeklinde oluşturulmuş anıt mezar tipleridir. Türkiye'deki tümülüs tipi gömünün en yaygın olduğu yerlerden birisi Trakya'dır. En çok kullanılan biçimi konik olmak üzere; küre, yarım küre, biçimsiz tümsekler gibi çeşitli tipleri bulunmaktadır. Tümülüsler, mezar tiplerine göre; platformlular, çukurlular, mezar odalılar, lahitliler ve basit mezar olmak üzere beş ayrı grupta incelenebilir. Nadiren tek, çoğunlukla gruplar halinde bulunmaktadırlar. Trakya tümülüsleri genelde civara hâkim tepeler ve sırtlar üzerinde bulunmakta ve bu suretle sahiplerinin zenginlik ve gücünü ilan etmektedir. Bugünkü Trakya köy ve kentlerinin çoğunun yanında bu tepelerden birkaç tane bulmak olasıdır. Hatta bunlardan bazılarının günümüz mezarlıklarının ortalarında yükselmeleri oldukça dikkat çekicidir. Trakya'da bulunan tümülüsler, Geç Tunç Çağı'ndan, Roma Dönemi'nin sonlarına kadar süren geniş bir sürece tarihlendirilmektedir. Tümülüs yaklaşık 11 m. yüksekliğinde, 55 m. genişliğinde bir çapa sahiptir. Çömlekakpınar Köyü’nün 2 km. kadar kuzeyinde yer almaktadır. Kaçak kazı izleri görülen tümülüste, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 14.09.2004 tarih ve 22669 sayılı izniyle, 22.09.2004 - 14.11.2004 tarihleri arasında Edirne Müze Müdürlüğü tarafından Kurtarma Kazısı yapılmıştır. Tümülüs içerisinde Roma Dönemi’ne tarihlendirilen bir çukur mezara rastlanmıştır. Tümülüsün güneyinde 1.50 metrekarelik bir alanda yakılan törensel bir ateş çukurunun içerisinde yanmış ahşap parçalarına, çeşitli formlarda seramik parçalarına, erimiş cam parçalarına ve çeşitli hayvanlara ait kemik parçalarına rastlanmıştır. Büyük olasılıkla cenaze sahibinin anısına düzenlenen cenaze yemeğinin şölen ateşi bu bölgede yakılmıştır.
EklerTÜMÜLÜS PLANI
Tescil KararıE.K.T.V.K Kurulu'nun 14.04.2006 tarih ve 824 sayılı karar ekidir.
Revizyon-
Hazırlayanlaraga_0074


İKİZTEPE TÜMÜLÜS PLANI

İkiztepe Tümülüsü’nün planı.jpg
Yan yana iki tepeden oluşan tümülüsler, yaklaşık 40 metre yüksekliktedir. Alanda yapılan kazılar tamamlanmamıştır. Yazılı kaynaklara göre, tümülüsler M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenmektedir.
1971 yılından itibaren İkiztepe Köyü sınırlarında bulunan İkiztepe Ören Yeri ve çevrede yapılan yüzey araştırmalarında 57 höyük tipi, 6 düz yerleşim yeri, 25 antik çağ ve hemen sonrasına ait kalıntı, 48 tümülüsü, 5 kaya mezarı, 3 mezarlık, 1 kale, 1 hamam, 1 köprü bulunmuştur. İkiztepe Ören yerindeki en yüksek tepe İlk Tunç Çağı III. Zamanında (M.Ö. 2300-2100) mezarlık olarak kullanılmış, Eski Anadolu’da bulunan mezarlıklardan en büyüğü olan bu mezarlıkta 623 adet mezar tespit edilmiştir. Çıkarılan toplam 690 iskelet üzerinde yapılan antropolojik araştırmalar sonucu ölüm yaşları ve cinsiyetleri belirlenmiştir. Ayrıca iskeletlerden 8′inde bilinçli beyin ameliyatları yapıldığına dair izler görülmüştür. Ameliyat yapılanlardan bazılarının ameliyattan hemen sonra öldüğü, bazılarının ise 10 yıla varan sürelerde yaşamlarını sürdürdükleri anlaşılmıştır.
Samsun’un batısında 50 metre yüksekliğinde iki tepe tümülüse benziyor fakat büyük bir ihtimalle gemicilere yol göstermeleri için fener görevi üstlenmişlerdi. (Amisos’un batısında, bugün Baruthane veya Kalkanca Tümülüsleri adı verilen Tümülüslerin antik dönemde gemicilere liman girişini işaret ettiği ve St. Comsa ve Damien’e ithaf edildiği söylenir. Ayrıca burada Dioskur’lar tapınağı olduğu ve sikkeler üzerinde bu tapınağın tasvir edildiği iddia edilir. Derbent Burnu üzerinde de büyük bir Tümülüs yer alır.) Bu tepelerde önceden Romalıların ilahları bulunuyordu. (Bu Amisos sikkeleri üzerinde görülen tanrılar; Apollon, Ares, Artemis, Asklepios, Athena, Demeter, Dianysos, Hermes, Nike, Tykhe, Irmak, Deniz Tanrısı Zeus.)

İkiztepe Tümülüsü buluntuları, bronz tütsü kabı.jpg
İkiztepe Tümülüsü buluntuları, Frigce yazıtlı emzikli gümüş tabak.jpgİkiztepe Tümülüsü buluntuları, gümüş phiale.jpgİkiztepe Tümülüsü buluntuları, gümüş süzgeç.jpgİkiztepe Tümülüsü buluntuları, Kadıköy taşı tabak.jpgİkiztepe Tümülüsü buluntuları, yazıtlı sığ kase.jpgİkiztepe Tümülüsü'nden gümüş oinochoe.jpgİkiztepe Tümülüsü'nden gümüş phiale.jpg
 
Üst Alt