Kazıda Dikkat Edilmesi Gereken Toprak Çeşitleri

aga_0074

Youtube sayfamız Defineadresi TV
Kayıtlı Üye
Katılım
19 Ocak 2020
Mesajlar
1,047
Tepkime puanı
2,635
Puanları
151
Jeofizik İşaretleri
Topraktan yapılan, mimari yapılarda kullanılanın yapı malzemesi olan toprak genelde taşınarak getirilir, değişik malzemelerle karıştırılır ve depolanır veya kullanılır. Bu işlem toprağın temel özelliklerini değiştirir. Bu tür özellikler kazılmamış katmanlara göre oldukça farklı olacaktır. İnsan tarafından müdahale edilen katmanlar üzerinden asırlar geçse dahi orijinal tabakadan sürekli farklılık göstermektedir. Bitki örtüsü çevredeki bitki örtüsüne göre farklılık göstermektedir.

Başka bulgular, kül, kiremit, tuğla, yapı taşları, işlenmiş mermer parçaları, çanak ve çömlek kırıkları bölgenin yerleşim alanı olduğunu ele vermektedir. Yine buradan insanların yaşamasına, tarım yada hayvancılığa elverişli su kaynağının olması önem taşır.

Toprak Çeşitleri, Önemli Noktalar
Bozulan, taşınan yada dolgu malzemesi olarak kullanılan toprak, daha gevşek, daha gözenekli veya çevresine göre daha az veya fazla iletkenlik veya manyetik özellik gösterebilir.

− Herhangi bir nedenle müdahale edilen toprak yapısı daha farklı ve karmaşık olacaktır. Bu karmaşıklığın kendiside işaret oluşturacak ve alan yada bölge kendisini ele verecektir.

− Kil yada dolgu toprağın sıkıştırılması dövülmesi çamur hale getirilmesi yoğunluğu, gözenekliliği ve geçirgenliği etkileyecektir. Yoğunlukta ki değişim o alandaki öz direnci değiştirecek elektromanyetik olarak kendisini ele verecektir.

− Geniş alandaki nem duruma bağlı olarak katmandaki gözeneklerdeki sıvı miktarı özdirenç değerleri üzerinde etkin olacaktır. elektromanyetik sistemlerle kendisini ele verecektir.

− Duvarlarda ve özellikle ev tabanlarında kullanılan kil sıvamalar geçirimsiz ince tabaka görevi görürler.

− Yangın geçirmiş veya ocak olarak kullanılmış yerlerdeki ısı etkisi manyetik duyarlılık üzerinde etkili olacak sonuçta kendisini ele verecektir..

− Pişmiş malzemelerden yapılan kaplama veya duvar malzemeleri ile yığma yapılarda manyetik duyarlılık değişir,bu değişim manyetik olarak kendisini ele verecektir.

− Yerleşim yerlerinin yanı sıra ilk çağlarda maden çıkarılan veya cevher işleme için kullanılan yerlerdeki atıklarda hedef oluşturmaktadır.

− Yerleşim yerleri çevresindeki atıklar zaman içinde toprak ile örtüldüklerinde araştırmaya uygun hedefleri oluşturmakta ve yerleşme yerine işaret etmektedir.

− Yerleşim yerleri çevresindeki bitki örtüsü, antik dönemlerde yetiştirilen muhtelif ağaçlar, süs bitkileri gibi unsurlar alanı ele veren bir takım unsurlar olacaktır.

Özet öneri
Kazıya başlanmadan önce cevre fiziki yüzey araştırılacak, define gömülen yer mutlaka fiziki değişime uğramıştır. Bu itibarla kazının 40-100 cm sonrası fiziki değişmeler nedeniyle orijinal katmana göre renk ve yoğunluk bakımından farklıdır. Farklılık yoksa kazıyı durdurunuz, değişme devam ediyorsa devam ediniz. yukarıdaki resmi dikkatle inceleyiniz.

define toprak
Toprakları ana başlıklar altında çok kısa şöyle özetleyebiliriz.
1-Taşlı topraklar
2-Kumlu topraklar
3-Tınlı topraklar
4-Killi opraklar
5-Marnlı topraklar
6-Humuslu toprakalr
7- Kireçli topraklar
1- Taşlı topraklar:İçeriği % 80 taş ve az miktarda topraktan oluşur.Kolay havalanırlar. wfakat su tutma kapasiteleri ve besin ihtivalrı azdır.

2- Kumlu topraklar:% 80 kum ihtiva ederler.İşlenmeleri kolaydır.Su tutmadıklarından bol sulama gerektirirler buda toprktaki besinin yıkanıp gitmesine neden olur.besince fakir ve genelliklede asit topraklarıdr.

3- Tınlı topraklar:yarıdan fazlası kum ve % 30-50 arasıda kilden meydana gelirler.tava gelmeleri ve işlenmeleri kolay olduğundan tarım için elverişli topraklardır.

4- Kili topraklar:İçeriğinin yarıdan fazlasını kil oluşturur.Su tutma kapasiteleri yüksektir. bu nednele geç tava gelirler.tava gelmeden işlenmesi halinde toprak tekstürü zarar görür.Ağır topraklar olup işlenmeleri zordur.Kurak zamanlarda toprak katı bir hal alır.

5- Marnlı topraklar:İçinde kum, kil,çakıl ve humus bulunur. Bağcılık bakımından uygun topraklardır.

6- Humuslu topraklariyah enkte bir topraktır. koyu renk olduğu için çabuk ısınıp kolay tava gelirler.su tutma kapasiteleri iyidir.Besin maddelerince zengindirler. Tava gelince kolay işlenirler.

7- Kireçli topraklar:kil,kum humus ve kireç ihtiva ederler.kalın bir kaymak tabakası bağlarlar.suyu geçirmezler.zor işlenen bir toprak çeşididir.
 
Üst Alt