Kısaca Antik Kentler

aga_0074

Youtube sayfamız Defineadresi TV
Kayıtlı Üye
Katılım
19 Ocak 2020
Mesajlar
1,047
Tepkime puanı
2,635
Puanları
151

1. Efes

Turkiye-Antik-Kentler-Efes.jpg
Efes Antik Kenti‘nin tarihi, MÖ 6 binli yıllara kadar uzanıyor. İyonya’nın 12 kentinden biri olan bu müthiş yer, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptı.
1994’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde kendine yer bulan antik kent, 2015’te Dünya Mirası olarak tescil edildi. Şehirde bulunan Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Ashab-ı Keyf Mağarası gibi birçok önemli yapı görülebilir.

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve mimari açıdan insanın yaratıcı dehasının bir başyapıtı olarak kabul edilen Efes Antik Kenti’ne gitmek için Bornova otogardan hareket eden Selçuk dolmuşlarına binebilirsiniz. Ayrıca Basmane Garı’ndan, Aydın yönüne giden trenlerle ya da özel aracınızla da bu bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

2. Afrodisias

Afrodisias.jpg
Tanrıça Afrodit’e adanmış Afrodisias adında çok sayıda kent olsa da bunların en bilineni Aydın’da bulunuyor. Deprem kuşağında bulunmasından dolayı oldukça zarar gören antik kent, yine de günümüze pek çok kalıntı ulaştıranlardan.
Fotoğrafçı Ara Güler’in bölgede kaybolmasıyla tesadüfen keşfedilen antik şehirdeki kalıntılar ise halk tarafından evlerinde süs olarak kullanılıyordu. Uzun çabalar sonucu başlayan kazı çalışmaları, antik kentin önemini giderek daha da artırıyor.
Aydın’ın Karacasu ilçesinin Geyre beldesinde yer alan Afrodisias, Milattan Önce 1. ve 5. yüzyıllar arasında bölgenin önemli bir heykel üretim ve sanat merkezi konumundaydı. Yunan-Roma dönemi mimari ve kent özelliklerini gözler önüne seren en önemli yerleşim yerlerinden olan ve 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine kabul edilen antik kente ulaşım için karayolu veya demiryoluyla Aydın otogarına gidip, buradan da Karacasu ilçesine hareket eden araçlara binebilirsiniz.

3. Göreme

Turkiye-Antik-Kentler-Goreme.jpg
Nevşehir gezilecek yerler arasında ilk sıralarda gelen Göreme Milli Parkı, volkanik arazi yapısı üzerindeki ilginç yapılarıyla biliniyor. Volkanik tüften oluşan peri bacaları ise bölgenin en bilinen simgelerinden.
Bu muhteşem yapıların yanı sıra burada bulunan Bizans kilise mimarisi, manastırlar, şapeller, şarap yapım evleri de bölgenin görülmesi gereken yerler arasında. Milli parkın içinde belirlenen trekking rotaları ve balon turlarıyla da alanın nefis manzarası nı izlemek isteyenlerin katıldığı aktivitelerden.
Eşsiz arazi yapısı ve kültürel birikimiyle UNESCO Dünya Mirası Listesine de giren Göreme Milli Parkı, günümüzden 60 yıl önce meydana gelen kaya oluşumları, köklü tarihi ve kendine özgü görünümüyle dünyanın en özel yerlerinden. Türkiye’nin en önemli açık hava müzelerinden biri olan bu parka, Türkiye’nin pek çok şehrinden otobüs ve uçaklarla ulaşım sağlanabiliyor.
Yolculuğunu özel araç ve otobüs yerine havayolu ile yapmak isteyenler, Kayseri Erkilet Havalimanı ya da Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nı kullanabilir. Her iki havalimanından da Göreme’ye otobüs hareket ediyor.

4. Hierapolis

Hierapolis.jpg

Hierapolis, MÖ 190’lı yıllarda kurulan ve bir doğa harikası olan Pamukkale yakınlarında bulunan bir antik kent. En değerli zamanlarını Roma döneminde yaşayan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunuyor.
Pek çok eserini günümüze ulaştıran kent, Hristiyanlık inanışı için de önemli merkezlerden biri olarak sayılıyor. Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philppus’un burada öldürülmesi, kente dini bir önem kazandırıyor.
Havayolu, karayolu ve demiryolu gibi pek çok ulaşım alternatifi bulunan Denizli merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Pamukkale ilçesinde konumlanan bu antik kente gitmek için şehir merkezinden hareket eden minibüsler kullanılabilir.
Antik Çağ’dan bu yana şifalı sularıyla önemli bir sağlık merkezi olan hamamları ve tarihi eserlerle yüzme imkanı sunan antik havuzunun yanı sıra tapınakları ve dini yapılarıyla da tarihi literatürde, ‘kutsal kent’ olarak geçen Hierapolis, büyüleyici bir atmosfere sahip.

5. Sagalassos

Sagalassos.jpg
Pisidya antik kentlerinden biri olan ve Arap akınları sonrasında bölgede yaşayanlar tarafından terk edilen Sagalasssos, tarihte aşkların, ihtirasların ve imparatorların şehri olarak da anılıyor. Büyük İskender’in fethinden sonra adını duyuran ve orijinal yapı taşlarına sahip yapılarıyla Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalasssos’un geçmişi günümüzden 12 bin yıl eskiye kadar gidiyor.
Burdur’un doğal güzellikleriyle ünlü Ağlasun ilçesinin yedi kilometre kuzeydoğusunda yer alan Sagalasssos’a gitmek için Burdur’dan yolcu taşıyan Ağlasun minibüsleriyle ilçe merkezine gelip, geriye kalan 7 kilometrelik yolu da taksiyle tamamlayabilirsiniz. İlçeye Burdur’dan kendi aracıyla ya da taksiyle gelmek isteyenler ise D650 karayolu üzerinden Antalya yoluna doğru ilerlemeli.

6. Perge

Turkiye-Antik-Kentler-Perge.jpg
Perge, bir dönemler Pamfilya Bölgesinin başkenti olan bir antik kent. Helenistik dönemin en zengin ve güzel şehirleri arasında olduğu bilinen Perge Antik Kentinde, 1946 yılından beri çok sayıda anıtsal yapı ortaya çıkarıldı. Mimarisinin yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlü olan antik kentte yapılan kazılar sonucu çok sayıda heykel gün yüzüne çıkarıldı.
Antalya’nın 18 kilometre doğusunda bulunan Perge Antik Kenti, Aksu ilçesi sınırlarında kalıyor. Türkiye’nin pek çok şehrinden Antalya Havalimanı’na ya da otobüslerle Antalya otogarına ulaşılabiliyor. Antalya’ya gittikten sonra Aksu minibüsleriyle, taksilerle ya da araç kiralayarak Perge bölgesi yakınlarına gitmek mümkün.
 

Ekli dosyalar

  • Turkiye-Antik-Kentler-Perge.jpg
    Turkiye-Antik-Kentler-Perge.jpg
    61 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
Üst Alt