Kökeni Mezopotomya uygarlıklarına dayanan fahişelik

GÜLBAHÇELİ

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Mar 2020
Mesajlar
1,542
Tepkime puanı
2,623
Puanları
112
1595711476736.png

Kökeni Mezopotomya uygarlıklarına dayanan fahişelik;


Mısır, Babil gibi medeniyetlerde toprağın bereketini ve verimini arttırsın diye kutsal mekanlarda tapınaklarda yapılırdı. Öyle saygın bir meslek yada görevdi ki saygın ailelerin kızları seçilirdi. Seçilen kızlar onurlandırılmış sayılırdı. Kadınlar bu mesleğe gönüllü olurdu. Ancak verdikleri hizmet karşısında para alırlardı ve bu para tapınağın hazinesine kalırdı. Ancak bu kadınların üzerinden kazanılan tatlı paralar zamanla bir sektör oluşmasına yol açmıştır. Tarihte bilinen ilk genelev MÖ 6.yy da Atinalı Solon tarafından açılmıştır.


Dikterion denilen bu evler devlete aitti, her evde bir memur çalışmakta ve porniketos adı verilen vergi ile kazanç devletin kasasına aktarılmaktaydı. Fahişeler kendi içinde sınıflandırılmıştı. En alt tabaka dikteriades, orta sınıf fahişeleri auletrides, soylular ise hetaires adını almaktaydı. Dikteriadesler genellikle yetim ve kölelerden oluşan en alt tabakaydı Güneş doğmadan sokağa çıkmaları, kutsal alanlara girmeleri, izinsiz şehirden ayrılmaları yasaktı. Ayrıca saçlarını sarı boyamak yada sarı peruk takmak zorundaydılar. Sadece onlara özel bir üniformaları vardı.halkın el alt tabakasına hizmet ederlerdi. Auletridesler yani orta sınıf fahişeleri ise soylu kısım hariç herkesle birlikte olabilmekte ve dikteriadeslerin mahrum olduğun haklardan yararlanabilmekteydiler. Hetairesler ise sadece soylularla birlikte olur ve bazı özgürlüklere sahip olurlarsı. Bunlardan bir tanesi istemedikleri erkekleri reddetme haklarıydı. Bu kadınlar müzik, tiyatro, dans ve genel kültür dersleri almaları nedeniyle birlikte oldukları soylulara zihinsel tatmin de yaşatırlardı. Yunan toplumunda bazı cinsel pozisyonların kadınlarca yapılması çok ayıp sayıldığından fahişelere giden erkek sayısı gün geçtikçe artmıştı.


Solon bu yönelimi devletin kasasının lehine çevirmek için devlet eliyle açtığı genelevi savunmak için kadınları tarih boyunca erkeğe karşı geri planda bırakmaya yönelik cinsel ayrımcılık içeren şu konuşmayı yapmıştır.Soylu Atinalı eşler, sizin evlerinizde oturup gençlik ve güzelliğinizi korumanız gerekmektedir. Bırakınız kocalarınız fahişelerle cinsel isteklerini tatmine çalışsınlar ve sizi rahat bıraksınlar…” Yine antik Roma’da fuhuş o kadar yaygınlaşmıştı ki fahişelere şehirlerin belediyeleri tarafından çalışma belgesi verilmeye başlanmıştı. Ancak bu belgeyi alan bir daha ismini sildiremeyeceği için birçok fahişe kaçak çalışmaktaydı. Kayıt dışı çalışan fahişelerin de etkisiyle Roma’da


fuhuş konusunda aşırı bir yozlaşma yaşandığı bilinmektedir. Hatta bir ticaret ve liman kenti olan Pompei’de farklı milletlerden erkekler dil bilseler dahi sex ihtiyaçlarını karşılayabilsinler diye şehrin kaldırımlarında ki tabelaları takip ederek doğruca geneleve ulaşırlardı. Geneleve vardıklarında eğer dil bilmiyorlarsa duvara işlenmiş fresklerdeki pozisyonları gösterip ( bugünkü menü) karşılığına denk gelen parayı öderlerdi. Roma’da ayrıca üzerlerinde pozisyon ve sayıların olduğu jetonların kullanıldığı tahmin edilmektedir. En eski meslek mi görev mi olduğu henüz netlik kazanmış olmasa da bir kadınlık dramıdır. Belki de onurlandırılarak tanrılara adanmış ömürlerden otoban kenarlarında geçen ömürler arasında ki tek fark yüzyıl farkıdır.

1595711532423.png
alıntıdır
 
Son düzenleme:
Üst Alt