dikili taş

oymak beyi

Moderator
selamünaleyküm. kıymetli ustalarım geçen sonbahar da gittiğim arazide karşılaştığım bir kaya var. beni götüren arkadaş bir kaç noktada kazı çalışması yapmış ama bi sonuç alamamış. vakit ikindi den sonra idi o yüzden tepeye çıkamadık arkadaşın suphelendigi yerde inceleme yaptık, vakit yetmediği için eve döndük, sabaha kadar kar bastırdığı için mahsur kalma tehlikesi olduğu için acil olarak dönmek zorunda kaldık. bölgede bir birinden bağımsız bir çok nokta ve işaret var. inşallah mart ortalarında tekrar gideceğiz. bende o vakte kadar ne yapmam gerekiyor diye sizinle istişare etmek istedim. bölge çok dağlık şebeke çekmiyor, o yüzden gitmeden önce görüşlerinizi ve düşüncelerinizi almam gerekmekte, kıymetli düşüncelerini tecrübelerinizi bekliyorum...

beni götüren arkadaş bölgede yaşayan göçebe mi yoksa yerel halk mı bilmiyorum iki kadının dağın zirve noktalarında kaya da bir kılıç işareti bulduklarını, bu kadınların kılıç olan kayayı kırdiklarini kayanın etrafını kazdıklarını ve bir noktadan kül çıkmaya başladığını, daha sonra ise kadınlardan birinin kocasının gelip, bu tür işlere inanmadigi için kadınlara kızıp evlerine gönderdiği ni duymuş. arkadaş söz konusu bölgeye gidip bakmasına rağmen bir nokta tespit edememiş. bu bahsedilen zirve noktadan dağın eteğine doğru gittiğinde bir dikili taş farketmis. taşın şekline semaline bakarken bu taşa sırtını verince daha aşağılar da bir dikili taş daha olduğunu farketmis. o dikili taşın oraya gitmiş. oraya varınca da başka bi dikkat çekici kaya taş görememiş. bu dikili taş in yüz metreden daha az mesafe güney batısında ki derede çökme olduğunu düşündüğü bir noktayı işaret ettiğini düşünüp kazmaya başlamış. 1,5-2 metre kadar kszmis ama bisey çıkmamış. bölgenin detaylı resmini çekemedim ama bir kaç resim var elimde.
1-ok ile işaretlediğim istikamet dağın zirve noktasını gösteriyor ve ikinci dikili taş in olduğu yön.
2- kırmızı çizgi dere, yeşil yuvarlak ise kazı yapılan nokta
3- dereden kayaya bakış açısı
4- diğer resim.
vakit geç olduğu için tepeye çıkamadık, diğer dikili taş i maalesef biz gittiğimiz de çoktan paramparça etmişler. kayaya çihaz tuttum çevresine tuttum herhangi bir sinyal alamadım.

Ekli dosyalar

• IMG_20210226_231914.jpg
    IMG_20210226_231914.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 10
  • Screenshot_20210226-232146.jpg
    Screenshot_20210226-232146.jpg
    1.5 MB · Görüntüleme: 10
  • Screenshot_20210226-232531.jpg
    Screenshot_20210226-232531.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 9
  • Screenshot_20210226-232945.jpg
    Screenshot_20210226-232945.jpg
    810.3 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:

GÜLBAHÇELİ

VİP Üye
gurban öncelikle o kayaları yakından ve cevresini niye çekmedin ikinci olarak zirveye çıkıp kırılmış olsada o kayayı bulup inceleyip çevre resimleri gerek kılıç resmi diyorsun eyer kılıçsa asker mezarıdır bir komutan mezarı olabilir oda zirvede olmalı onun için gittiğinde kayaları ve çevre resimlerini bolca çek bu resimlere bakıp birşey söylemek biraz zor diyer ustalarda fikirlerini yazar

oymak beyi

Moderator
ustam resim konusunda bende kendime kızıyorum ama masum olduğum bir nokta var, o da şudur ki, bu ilk arazi tecrübem :), bu tecrübeden sonra işaretleri araştırmaya başladım ondan sonra zaten siteleri farkettim, yani resim çekeyim burda sorayım diye bisey yoktu henüz. o yüzden pek resim çekmedim. yoksa resim çekecek çok yer var dı ama maalesef sitemizden henüz haberim yoktu....
kılıç işareti ile ilgili olarak ustam, zirve dediğim yer küçük bir yer değil oldukça genis bir arazi, arkadaş oldukça tecrübeli birisi ama herhangi bir yer tespit edememiş yani, kılıç işaretinden en ufak bir eser yok maalesef

GÜLBAHÇELİ

VİP Üye
ustam zamanla herşey öğrenilir kafanı takma gittiğin yerlerde çekebildiğin kadar ayrıntılı ve çok resim çek namlı mezarlar zirvede olur gariban mezarlarıda yamaçta olur kılıç olmasada önemli deyil sen gittiğinde çevreyi iyice incele çevre resimlerini de bolca çek bir işaret bulduğundada yönleri tam olarak belirle yönler önemlidir bunları unutma zamanla yapman gerekenleri öğrenirsin acele etme bu işler birincisi nasip ikincisi tercübedir zamanla sende tercübe sahibi olursun konuları iyi incele araştır zaman en iyi ilaçtır selametle

GÜLBAHÇELİ

VİP Üye
sana tavsiye burda veya başka yerde yazılmış medeniyetler konularını araştır gittiğin yerde kimler yaşamış fikir sahibi olursun ona görede araştırma yaparsın

dardanoss

VİP Üye
oymak beyi

Sevgili kardeşim bu raya önce gidersen şayet bu kılıcın tam olduğu yeri öğren.
Kılıcın sivri yönü toprağa doğrumu imiş yoksa karşıyamı bakıyor imiş Kılıç hem kabze hem sivri taraf ve keskin yanı ile bakılır yani üç yön verir.

dardanoss

VİP Üye
yani bu dikili taş in kılıç ile irtibatlı olduğunu söylüyorsunuz? dikili taş kilicdan ayrı bağımsız olamaz mı?

Hayır sevgili kardeşim illaki tam bağımlıdır demiyorum.
Lakin aralarında mesafe ve ilişki önemlidir. Tabi ki kılıcı tamamlayan işaretler olabilir bu taşlar . Dediğim gibi keşke o kılıçın olduğu işaret kırılmasa imiş o vakit her şey anlaşılabilirdi. Amma kılıç işaretinin yerini duruşunu ne yöne hangi kısmının baktığını bilen var ise yine olabilir. Kısacası tam ilişkilidir demek için Kılıç ile bu taşların konumunu görmek çok iyi olur idi. Teşekkür ederim

oymak beyi

Moderator
tamam ustam, öğrenmeye çalışacağım. bölge oldukça zengin. bir cok işaretler, yapılar ve efsanelerle dolu. mesela bir örnek vereyim. resimde ki kırmızı çizgi ile çizdiğim şeritde kartal yuvası denen bir magra var imiş. yaklaşık otuz sene kadar önce TSK dan iki komutan helikopter ile mağaraya asker indirmiş. sonra helikopter bu kılıç olan tepenin eteğinde iki üç ev var oraya iniyor kuzu çevirme sonra eyvallah. kalkıp gidiyor. ben yine siteye üye olduktan sonra öğrendim o halijopter in indiği yerde çok güzel bir pınar vardı suyundan içtim. hemen yüz metre aşağısında bizim alıç dediğimiz kitap da da ahlat denilen bir ağaç vardı, bu meyveden de yedim. bu ağacın on metre tam karşısında değişim kayalar vardı, helikopter de tam bu kayaların üstünde duzlenmis bir arazi var oraya inmişti. bu ağaç da pınar da alan da oldukça zengin imiş burda bir kaç yazı okuduktan sonra jeton düştü ama sağlık olsun.

Ekli dosyalar

• IMG_20210227_000817.jpg
    IMG_20210227_000817.jpg
    986.6 KB · Görüntüleme: 3

dardanoss

VİP Üye
tamam ustam, öğrenmeye çalışacağım. bölge oldukça zengin. bir cok işaretler, yapılar ve efsanelerle dolu. mesela bir örnek vereyim. resimde ki kırmızı çizgi ile çizdiğim şeritde kartal yuvası denen bir magra var imiş. yaklaşık otuz sene kadar önce TSK dan iki komutan helikopter ile mağaraya asker indirmiş. sonra helikopter bu kılıç olan tepenin eteğinde iki üç ev var oraya iniyor kuzu çevirme sonra eyvallah. kalkıp gidiyor. ben yine siteye üye olduktan sonra öğrendim o halijopter in indiği yerde çok güzel bir pınar vardı suyundan içtim. hemen yüz metre aşağısında bizim alıç dediğimiz kitap da da ahlat denilen bir ağaç vardı, bu meyveden de yedim. bu ağacın on metre tam karşısında değişim kayalar vardı, helikopter de tam bu kayaların üstünde duzlenmis bir arazi var oraya inmişti. bu ağaç da pınar da alan da oldukça zengin imiş burda bir kaç yazı okuduktan sonra jeton düştü ama sağlık olsun.

Şimdi sana bir tüyo vereyim . Bu bizim alıç yada ahlat bir tür yabani armuttur. Ve kılıç işareti ile ilgilidir.
Ve daha bu ağaç çok şey anlatır. Lakin iyi bir gözlemci buraya tekrar gitme şansın olur ise buradaki eski yolları dereleri değişik kayaları kaynakları kavşakları eski mezarlıkları vsvsvsvs çok şeyi anlatabilir bunları yerinde incelemek ve not etmek gerek.
anlaşılan hakikaten değerli bir bölge imiş

oymak beyi

Moderator

Ekli dosyalar

• Screenshot_20210228-195749.jpg
    Screenshot_20210228-195749.jpg
    717.9 KB · Görüntüleme: 2

oymak beyi

Moderator
biz buraya deve işareti için gitmiştik. ama deve ye bizden önce gidenler olmuş maalesef. kaçırdık elimizden. deve boş cikinca diğerlerine bakalım dedi beni götüren arkadaş. haritasını çıkarmaya çalıştım. yukarıda ki ile aynı. konumlar doğru ama mesafeler biraz var ara ama yürüyerek gezdik hepsini... ek olarak şu bilgileri de vermek istiyorum. bu yere gelirken buraya yakın bir noktada '' şurası eski Halep kervan yolu '' demişti. bölgeye biraz daha yaklaştığımız da şurası ermeni mezarlığı demişti..
haritada bir haç koydum. orası da kılıç olan dağın tam dibinde derenin üst tarafında. adam biraz yoklamis elenmiş toprak ile karşılaşmış, zemini bulmus ama devam etmeye korkmuş yalnız olduğu için. gidip göremedik beraber çünkü kar bastirmisti.. diğer konuda açıkladım. meseleyi.

oymak beyi

Moderator
bölge Gaziantep bölgesi. ben ise Marmara da tarafındayım. gidip araştırıp fotoğraf çekip teker paylaşıp tekrar gitmek gibi bir imkanım yok maalesef. aksi gibi gidince oradan da anlık olarak atamam çünkü şebeke çekmiyor.. bende bu yüzden sizden bilgi ve tecrübelerinizi rica ediyorum. ramazan ayından önce gitmeyi planlıyoruz bir aksilik çıkmaz ise. o vakte kadar ne yapmam gerektiği konusunda bilgi topluyorum. gidince uygulama için. birbiri ile alakası var mı yok mu bilmiyorum ama bolgede bildiğim den çok daha fazla işaret var o yüzden ben şahsen birbiri ile alakalı olmadığını düşünüyorum. ama bağımsız olsa bile ne anlama geliyor bilmiyorum. burada cihaz tutmadığım işaret sadece kılıç olan nokta, ilk dikili taş, haç ve ahlat ağacınin on metre çevresi kaldı. helikopter inen yere bile tuttum. sinyal alamadım. artık iş tecrübe ve gözlem de. tecrübelerinizi bekliyorum. teşekkür ederim