- Katılım
- 19 Ocak 2020
- Mesajlar
- 1,049
- Puanları
- 151
Belgelerde arkacık değirmeninin geçtiği paragraflar. burada şöyle bi durum var arkacık ve dağracık değirmeni aynı olabilir.
1- Arkacık değirmeni katrancı deresindedir. Tek yoldan inilir. Başında tek bir tavla vardır. Arkası gümüş külliyetidir. Yola inerken solda tepecik içinde halka vardır. Değirmenin önünde yarı ortadan biçilmiş kara taşın karşısında yuvarlak tepe üzerinde çayıt suyun bağlandığı yerde serpme var ocağa dikkat değirmenin üzerinde taş değirmeni ezecek vaziyette. İki kubur tabanca resmi vardır. Umumi haritalar şarlak ve arkacık değirmenindedir. Koltuk taşından perdeli halka gözlük yeri görünür.tepedeki çay taşı altında cam şişe içerisindedir. Horasanlıdır.
Aksu buraya yakındır. 477 katrancı deresinde arkacık değirmeni sarp değil değirmenin başına kadar hayvanla gidilir. Burada hayvanın yemliği vardır. Ve hayvan bağlama yeri vardır. Hayvanın durduğu yer taş döşelidir. Pislediği yerin altında külliyetli miktarda gümüş vardır. Yemliğin üzerinde değirmenin krokisi vardır. Değirmene tek yoldan inilir. Değirmenin önünde bir taş ters çevrilmiş vaziyettedir. Bir ucunda tüfek namlusu içinde xxxxxAit 32 mücevher taş vardır. Değirmenin kapısına gelip bakınca karşında yuvarlak tepe tepenin üzerinde bir çay taşı çay taşının altında 4 arşın derinlikte bir halka bir saat içerisinde umumi krokiler mevcuttur. Değirmenin karşısındaki kayada iki kabur tabanca resmi mevcuttur. Değirmenin suyunun bağlandığı yerdeki serpmeye dikkat edelim.
2- DAĞARCIK değirmeninin altında bir şarlak var 5 arşın kadar yükseklikten şarlak var 5 arşın kadar yükseklikten şarlağın suyu havuza dökülür. Havuzun içinde bir demir kazık, demir kazıkta halka çakılıdır. Halkanın büyüklüğü bir karıştır. Bu halkadan sonra önünde bir koltuk bir oturak taşlarını yaptık. Bu taşların karşısında bir salkım ÜZÜM resmi yaptık. Bundan 30 adım altında bir istavroz üst kısmında bir mağarayı göreceğiz, yöredeki şelalede bir hakikat bulacağız. Alacağız ve göreceğiz ve derede hakikat bulunur. Bir şelaleden yukarı bir BALIK resmi yaptık. SAZAN balığıdır. ARKACIK DEĞİRMENİ buradan bulunur. İşaretleri bunlardır. Üçgen bir muska vari taş yaptık balığın önünde balığa bakar. Balıkta muskalı taşa bakar. Bunların önünde balığın önünde kroki taş var. Bu taş bakırdandır. Haritadır. 18 yerin parası AK KAYA buradan anlayacaksın ve balıkların altında bu bakır haritadadır.
3- O değirmene hem dağarcıklı hem de Ali bey denildi. Arkacı değirmen çarkının altında bir domuz resmi bir istavroz olacak. Değirmen için odasına giderken kapı eşiği basamak dağarcıklı değirmene girmek için dokuz basamak olan yerden gidilir. Hem de suyun çıktığı yerden de girilir. Emin ağanın mezarını bilmek için Oluk başından arkanı değirmene alacaksın. Kırk adım say, küçücük bir tepecik göreceksin bak. Arkacık ve dağarcık değirmen yanından dere geçer. Derenin yanında ince bir yol geçer. Yolun sağında üç adet kabir olacak. Biri ayrı beş adım üzerinde siyah bir taş olacak.
4- ARKACIK DEĞİRMENİ: Değirmenin nişanları direkli taş olacaktır. Yalak taşı, sofra taşı, krokili taş, oluk başı, çif delik taş. Bu taş hususi yapım olacak Dut ağacı, deve, ayna, çerçeve, değirmen, ocakbaşı camından gözükecektir değirmenin suyu iki yerden gelir.
Arkacık Değirmeni Para Yerleri
1-Değirmen unluğu.
2-Domuz damı yapı arkası 1 kasa sokuludur.
3-Değirmenin içinde 150 okkalık sandık saklıdır.
4-Değirmen ocağının arkası 1 küp.
5-Değirmen arka tarafı külfete dikkat.
6-At geçmez yaya zor geçer Yataklı taş altı 4 teneke .2 bakır.put .3 zincir birde halka olacak Kemer pınar pınar duvarlarının iç tarafı 3 oyuk 1 kazan .dikili taş 1 delik