Harput Kalesi’nde Urartuların Açık Hava Tapınak Alanı Bulundu

Defineci

Administrator
Katılım
19 Ocak 2020
Mesajlar
722
Puanları
92
Elazığ’daki Harput Kalesi’nde Urartu döneminde savaş tanrısı Haldi adına törenler yapılan 2.800 yıllık açık hava tapınak alanı bulundu.

harput3.jpg

Harput Kalesi’nin güneybatı kısmında doğal kayalara oyularak yapılmış, oval ve düz bir alandan oluşan kurban alanı, oturma yerleri, basamaklar, nişler ve çeşitli amaçlar için yapılmış farklı şekil ve büyüklüklerdeki oyukların yer aldığı açık hava tapınak alanının dini törenlerde kullanıldığı düşünülüyor.

Birçok medeniyete ait izleri barındıran Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç ve ekibi tarafından yürütülen çalışmalarda tespit edilen Urartu dönemi açık hava tapınak alanı, arkeolojik ve kültürel açıdan büyük önem taşıyor. Başkenti Van civarı olan Urartuların, batı sınırında yer alan Harput Kalesi’nde keşfedilen açık hava tapınak alanı, yaklaşık 2.800 yıl öncesine tarihleniyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, Harput Kalesi’nde üç kutsal alan keşfedildiğini, bunlardan en önemlisinin ise kalenin güneybatı tarafında keşfedilen kutsal alan olduğunu söylüyor.

harput2.jpg

Bu kutsal alana kuzeye doğru 30 basamak çıkılarak ulaşılabildiğini belirten Aytaç, basamaklardan çıkılan en son noktada bir taht bölümü ve yanlarında bugün görülmeyen, kırılmış, üzerinde kabartmaların olduğu taş yükseltiler, rölyefler olduğunu söylüyor.

Aytaç, “Ayrıca kuzeyinde ve güneyinde yine basamaklarla çıkılan oturma alanları yer alıyordu. En üst noktasında din görevlisi ayinleri yönetiyordu. Tepe noktasının hemen altında düz oval alanda ihtimaldir ki kurban kesimi gerçekleştiriliyordu ve diğer alt basamaklarda bu ayini, töreni izleyen insanlar yer alıyordu.” diyor.

Urartuların batı sınırındaki bir kalede bu derece kapsamlı bir açık hava tapınak alanının bulunması, kalenin Urartular için çok değerli olduğunun bir göstergesi sayılıyor.

“Tahminimiz bu alanda savaş tanrısı Haldi adına törenler yapılıyordu ancak Urartularda çok tanrılı din olması itibarıyla alandaki farklı nişlere başka tanrı ve tanrıçaların heykellerinin konulma ihtimali var. Günümüze ulaşmasa bile adak levhalarının da burada olma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla bizim Urartu yerleşiminin batı ucunda en önemli kutsal alanlardan birisi olarak Harput Kalesi’ni görüyoruz. Buranın tapınma alanı olma ihtimali daha önce ifade edilmişti ancak bu kadar önemli ve geniş ayrıntılarıyla tanıtılmamıştı. Açık hava tapınak alanının UNESCO yedek listesinde olan Harput’un asil listeye alınmasında bir katkı ve değer sağlayacağını düşünmekteyiz.”

harput1.jpg

Aytaç, alandaki araştırmalarının devam ettiğini ve diğer bölgelerdeki kutsal alanlarla kıyaslamalar yaparak daha net bilgilere ulaşma noktasına geldiklerini, bundan sonraki çalışma ve yayınlarında tapınakla ilgili daha ayrıntılı bilgi vereceklerini söyledi.

Arkeofili
 

Kamhi Leonard

Anu_ŞaVaN
VİP Üye
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
1,355
Puanları
150
Konum
YaŞaMıN OlduĞu HeR YeR
Eline emeğine Sağlık Hocam
yanlız Kale muhteşem görünüyor ????
Van Kalesi kadar olmasada ????
bu sefer gidersem
özel çekim yapacam eski çekimler
benim tabletle birlikte tuz buz oldu

van kalesi
urartu müzesi
Tamara kilisesi (Akdamar)
tatvana geçip ahlat selçuklu mezarlığı muzesinide ekleyecem Allah nasip ederse ????
 

Kamhi Leonard

Anu_ŞaVaN
VİP Üye
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
1,355
Puanları
150
Konum
YaŞaMıN OlduĞu HeR YeR
Bende gezme istiyorum buraları bu yaz değil de bi dahaki yaza niyetim var usta bakalım nasipse. Bu sene evden zor çıkıyoruz :D
Bu yaz herkese problem Hocam
ben bir şekilde yolunu bulurum
ama iz bilmez yol bilmeyenler için
bu tarz yerlere gitmek kısıtlı zaman içeriğinde istediği keyfi ve turu elde edemez ...
allahtan dileğim bir an önce şu pandemi sürecini atlatalım hayatımıza bakalim
3 günlük dunyada herkes eve kapanarak
dünya hayatını geçiriyor hic adil deyil ????
 
Üst