Metal Dedektörlerin Çalışma Mantığı?

kaan5557

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
334
Puanları
17
Dedektörler radyo frekansı ile çalışan cihazlardır.
Bobinler alıcı ve verici kısmını oluştururlar . Verici kısımda üretilen elektromanyetik dalga bir metale rastladığı zaman , metal üzerinde bir akım indüklenir. İndüklenen akım , bir manyetik dalga üreterek , dedektör üzerindeki alıcı bobin üzerinden akım geçmesini sağlar. Elde edilen sinyal, bir yükselteç yardımıyla güçlendirerek ses sinyaline bildirim verir.
Dedektör başlıkları üzerinde ki bobinlerin konumu iyi ayarlanmalıdır.
Metalin cinsi ve boyutuna göre manyetik alanda değişik algılamalar olabilir. Metalin yüzeyi ne kadar büyükse bulma süresi kısalır.
Toprağın içindeki bazı mineraller, topraģın iletkenliģinin artmasına ve metallerin oksitlenip metallik özelliģinin azalmasına neden olabilir.
Dogalgaz,su boru hatları , elektrik kabloları dedektörü yanlış algılamaya yönlendirebilir.

Dedektör Türleri:

Düşük frekans ösilatörlü dedektör ( Very Low Frequency )
En çok kullanılan dedektör tipidir. İki bobin vardır. Alıcı ve verici bobinleridir.

Darbe frekans dedektör ( Pulse Induction )
Çoģunlukla hassas işlerde kullanılır. Tek bobin vardır. Derinlik ölçüm aralıģı geniştir. Tuzlu su, mineralli topraklarda kullanılır.

Metal Ayrımı :
VLF tipi çalışan dedektörler metal ayrımında en iyi yöntemdir. Bu şekilde verici bobinden sabit manyetik alan gösterilir ve alıcı bobinden yansıyan sinyal alınır. Alınan sinyalde bir faz deģişimi varsa bu yakınlarda bir metal olduģu anlamına gelir. Her metalin kendine özel bir faz kayması vardır.
 

kaan5557

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
334
Puanları
17
Tesekkurler dostum...lakin sizlerin katkisinin yaninda denizde damla...hersey icin tesekkurler tum arkadas ve dostlara...
 
Üst