Şarhöyük Dorylaion Kazıları Başlıyor

aga_0074

Youtube sayfamız Defineadresi TV
Kayıtlı Üye
Katılım
19 Ocak 2020
Mesajlar
1,047
Tepkime puanı
2,635
Puanları
151
doryla3.jpg
Bizzat Gidip. Gördüğüm Bir Höyük , 30 yıldır kazı yapılıyor ama bir gram yol alınmamış, yazık, halbu ki bize verseler o koca tepe en fazla 3 ayda dümdüz olur du , kimseseye iyilik yaramıyor ????????


Eskişehir il merkezinin üç kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve Anadolu’nun önemli yerleşimlerinden biri olan Şarhöyük – Dorylaion, 2022 yılı itibariyle Cumhurbaşkanı Kararlı Kazı statüsünü yeniden kazandı.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilge Baştürk tarafından başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden bilim ekibi ve öğrencilerin katılımıyla Anadolu tarihine ışık tutacak kazılara yeniden devam edilecek.

Prof. Dr. Muhibbe Darga ve Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas tarafından çok uzun yıllar yürütülen kazıların önemli sayıda öğrenci ve öğretim üyesinin katılımıyla bir okul olma niteliği taşıdığını ifade eden Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilge Baştürk şöyle diyor:

“Anadolu arkeolojisi için oldukça ilginç veriler tespit ettiğimiz Şarhöyük Kazıları, höyük konisindeki çalışmalarının yanı sıra höyüğün güney kesimindeki Aşağı Şehir ve höyük konisinin yaklaşık iki yüz metre batısında kalan nekropol alanında sondaj çalışmaları şeklinde devam etti. Kazıların başladığı günden bugüne kadar gerçekleştirilen kazılarda nitelikli sonuçlar elde edildi.”
doryla1.jpg
2015 – 2019 yılları arasında, Eti Arkeoloji Müzesi başkanlığında ve benim bilimsel danışmanlığımda yürütülen kazılarda Anadolu arkeolojisi için oldukça ilginç veriler tespit ettik. Örneğin bugün, Şarhöyük’te, yani Eskişehir’de ilk yerleşmenin MÖ 4. Binyılın ikinci yarısında, Geç Kalkolitik Dönemde başlamış olması gerektiğini biliyoruz. Bu tabii ki şimdiki verilerimiz, bu ilerde değişecektir.”

“Dünya arkeoloji literatürüne kazandırılan çalışmalar yürüttük”

Günümüzden altı bin yıl öncesinden Bizans Dönemine kadar üzerinde kesintisiz yaşanılan bir höyük olan Şarhöyük’ün, Eskişehir’in tarihsel özetini sunduğunu dile getiren Doç Dr. Baştürk, Erken Tunç Çağı üzerine olan verilerin hem ulusal hem de uluslararası yayınlarla artık dünya arkeoloji literatürüne girdiğini belirtti.

Hitit tabakaları üzerine hocalarımızın yaptığı çalışmaları devam ettirdik ve dönemin daha iyi algılanabileceği yeni buluntularla arkeoloji dünyasını buluşturduk. Aynı durum Hellenistik Dönem için de geçerli. Hatta Kütahya – Eskişehir Savaşları sırasında da höyük üzerinde çatışmalar yaşandığını hem arkeolojik buluntularla hem de siper kalıntılarıyla tespit ettik. Halihazırda da çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

doryla2.jpg
 
Üst Alt