Tarsus’ta Kazı Yapılan Gizemli Ev, Turistik Mekana Döndü

aga_0074

Youtube sayfamız Defineadresi TV
VİP Üye
Katılım
19 Ocak 2020
Mesajlar
1,049
Puanları
151
Tarsus’ta Mit gözetiminde yapılan ve hakkında hiçbir şey bilinmeyen kazıların yürütüldüğü ev turistik mekana dönüştü.

tarsus2.jpg

Mersin’in Tarsus ilçesinde, dört gecekondulu bir sokakta MİT gözetiminde 2016 yılında başlayıp bir yıl süren kazıların yapıldığı ‘gizemli ev’ meraklı vatandaşların uğrak yeri oldu.

Kazı yapılan evlerden birinin sahibi Ali Atasever (41), “Merak edip gelenler, fotoğraf çekiliyor. Burası adeta turistik bir mekana dönüştü.” diyor.

Ankara’da oluşturulan 20 kişilik özel ekip tarafından, MİT ve özel harekat polisleri gözetiminde Tarsus 82 Evler Mahallesi’nde bir gecekonduda 13 Kasım 2016’da başlatılan kazı, 3 Kasım 2017’de sona erdi. Kazı yapan ekipler malzemelerini toplayıp, alandan ayrıldı. Müze Müdürlüğü yetkililerinin kazı alanında yaptığı incelemenin ardından yer teslimi gerçekleştirildi.

Youtuberların uğrak noktası

Alınan güvenlik önlemleri ve neden kazı yapıldığı açıklanmayınca ‘gizemli ev’ olarak adlanrıdırılan kazı alanı, aradan geçen yaklaşık 3 yıla rağmen ilgi çekmeye devam ediyor.

Gizemli evin çevresinde yaşayanlar, bulundukları bölgeyi merak edenlerin sürekli olarak geldiklerini, fotoğraf çekilmek isteyenlerin sık sık sokağı gezdiğini belirtiyor. Ayrıca youtuberlar da kazı yapılan evlere gelip sık sık video çekmek istiyor.

Kazının ardından harabeye dönen dört ev ise terk edilmiş halde bulundukları ilçenin simgesi olmaya devam ediyor.

Başta Ekşi Sözlük olmak üzere internette hakkında birçok teori atılan kazılarda neler bulunduğu, uzun zamandır büyük bir merak konusu.

tarsus1.jpg

Kazıda ne bulunduğu merak konusu

Arkeofili olarak, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 21 Kasım 2018 tarihinde yapmış olduğumuz başvuru, yaklaşık altı ay sonra, 9 Mayıs 2019 tarihinde Müze Kazıları Şubesi tarafından cevaplanmıştı.

Arkeofili’ye yapılan açıklamada, kazıların 2016 yılında başlatıldığı, 2017 yılında da devam ettiği, ayrıca kazıların müze denetiminde yapıldığı belirtildi.

Müze Kazıları Şubesi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Mersin İli, Tarsus İlçesi, 82 Evler Mahallesinde, 2015 yılında kaçak kazı çalışmaları gerçekleştirilen 214 ada, 7 parselde; Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Tarsus Müzesi Müdürlüğü Başkanlığı’nda 2016 yılında başlatılan kurtarma kazısı çalışmalarına 2017 yılında da devam edilmiştir.”

“Söz konusu alana ilişkin Tarsus Müzesi Müdürlüğü’nce hazırlanan uzman raporunda; anılan alanın III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilli olduğu ve bahse konu alanda bilimsel kazı dışında herhangi bir kazı çalışmasının gerçekleştirilemeyeceği ifade edilmiştir. Anılan alanda daha önce yasa dışı yapılan kaçak kazılar sonucunda gerekli güvenlik tedbirleri alınarak kurtarma kazılarına başlanmıştır.”

Tarsus Müzesi Müdürlüğünce 214 Ada, 7 ve 8 no.lu parselde gerçekleştirilen kurtarma kazısında kültür dokusunun ortaya çıkarılarak niteliğinin anlaşılabilmesi için amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları vb. buluntulara ulaşılmış olup envanterlik nitelikte taşınır-taşınmaz kültür varlığına rastlanmaması nedeniyle kazı çalışmalarının sonlandırılması kanaatine varılmıştır.”

 

PiSaGoR

Define RuHu
Yetkili
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
149
Puanları
123
Konum
TaTVaN
külliyen yalan ... enine boyuna konuşulacak bir konu
gizemi gerçekten çok
devletin kirli elleri burda zorunlu kazı yaptırdı
alacağını aldı kimsede hesap soramadi üstünü kapadı ...
bizede efsane demek düştü
herkes bir kenardan kulp taktı kendince yazdı çizdi
atı alan üsküdari geçti ...
 
Üst